A Nyugat védelmében - Koreában

Nagy-Britannia komoly terheket vállalt magára a koreai háborúval. Az ország 1951–1954 között nagyszabású fegyverkezési programot hajtott végre, ami kihatással volt a brit gazdaság szerkezetére. A gazdasági fellendülés megtorpant, s gondokat okozott a második világháborút követő években elkezdett jóléti programok és a háború együttes finanszírozása. Ugyanakkor számos pozitív hatása is volt a háborúnak a brit politikai életre. Ezek közül talán a legjelentősebb a megfékezési politika sikerébe vetett hit megerősödése volt: amíg 1931-ben Japánt és 1936-ban Hitlert senki sem állította meg, most az agresszió kudarcot vallott a nemzetközi összefogás miatt.

Washington és London a történtek hatására 1954 szeptemberében tető alá hozta a Délkelet-Ázsiai Szerződés Szervezetét (SEATO), a térség kapitalista országainak védelmi szövetségét, amelyben a részt vevő országok biztonságát Nagy-Britannia és az Egyesült Államok együttesen garantálta. A brit kormány ily módon globálisan elkötelezte magát a Nyugat védelme mellett.

Megjelent a Rubicon 1995/9. lapszámában

Szeretne többet megtudni a hidegháború történetéről? Eddigi legrészletesebb összefoglalónkat a 2019/2-3. lapszámunkban olvashatja. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg Print + Digital változatban IDE KATTINTVA!

Előző cikk Egy gyermek élményei 1848-ban
Következő cikk A NATO születése