Tovább az oldalra
Indítsa most előfizetését, és 400. lapszámunkat egy különleges meglepetéssel ajándékba adjuk! Kattintson ide ajánlatunkért.
Indítsa most előfizetését, és 400. lapszámunkat egy különleges meglepetéssel ajándékba adjuk! Kattintson ide ajánlatunkért.

Ország

[7] Polgárjogi menet Selmából Montgomerybe

[7] Polgárjogi menet Selmából Montgomerybe

1965 | Selma, Alabama

Gyilkos előzmények

1964-ben a polgárjogi mozgalom résztvevőinek figyelme a választási jog gyakorlása felé fordult. Az északi államokból önkéntesek érkeztek, hogy a szavazati jog gyakorlását megelőző regisztrációban segítsék a déli feketéket. A feszültség 1964 júniusában hágott tetőpontjára. Június 21-én, az év leghosszabb napján, ismeretlenek felgyújtottak egy feketék által látogatott templomot. Három aktivista, Chaney, Goodman és Schwerner forró nyomon vette üldözőbe a gyújtogatókat. A helyi rendőrség azonban gyorshajtásért őrizetbe vette, majd az éjszaka közepén szabadlábra helyezte őket. A három férfit soha többé nem látták élve. Lyndon B. Jonhson elnök személyesen találkozott a két fehér áldozat szüleivel. A három fiatalembert majd két hónap múlva holtan találták meg, golyóval a fejükben.

James Chaney és társainak gyilkosai a bíróság előtt, Meridian, Mississippi, 1964. december 4.

Bob Moses, a polgárjogi mozgalom egyik vezetője – hitet téve az erőszakmentesség mellett – azt mondta az esetről: „Mississippi problémája az egész nemzet és a világ problémája. Meg kell találni az utat, amely megszünteti a gyilkolás aljas ösztönét.” A szélsőséges déliek úgy érezték, hogy harcuk önvédelmi harccá alakult a maradék „igazi” Amerika megmentéséért. Ezen a nyáron több gyilkosság, súlyos incidens, lincselés és legalább 60 bombamerénylet történt. Az északi városokat is elérte az erőszakhullám, erőszakos gettózavargások robbantak ki, Malcolm X, a radikális afroamerikai muszlim vezető életét színes bőrű merénylők oltották ki New Yorkban 1965-ben.

Elfajul a helyzet

1963-ban egy helyi fekete így írt Selmáról, az alabamai kisvárosról: „Itt erősen tartja magát a Ku-Klux Klan.” Bár többségében feketék lakták a várost, a közösség mindössze 1%-a volt regisztrált szavazó. A helyi hatóság Clark seriff vezetésével minden eszközt bevetett, hogy adminisztratív úton akadályozza a fekete lakosságot a szavazásban. A választási iroda havonta csak két napon fogadta az állampolgárokat, ám a hosszú formanyomtatványok kitöltéséhez és az alkotmány ismeretére vonatkozó tesztkérdések megválaszolásához szükséges segítséget megtagadták. Clark seriff emellett a feketék „kordában tartása” céljából helyi fehérekből félkatonai csapatokat szervezett. Az aktivisták akciói, melyek az először szavazó feketék felkészítésre helyezték a hangsúlyt, nagy ellenállásba ütköztek. A résztvevőket megverték, elbocsátották munkahelyükről, és egyéb módon inzultálták a szadista és bajkeverő Clark és emberei.

Integrációellenes tüntetők Chicago külvárosában, 1966. szeptember

King vezetésével – aki 1965. januárban a helyi templomban azt mondta: „Mi nem kérjük a szavazócédulát, mi követeljük azt!” – akciósorozatot szerveztek a városban, miközben a nagypolitika színpadán Johnson elnöktől követelték a bonyolult szavazói nyilvántartásba vétel szabályainak egyszerűsítést és új választójogi törvény kidolgozását.

1965. januárban és februárban sorozatos tüntetéseken követelték a helyi városháza előtt, hogy a rendőrség hagyja abba a választókkal szembeni brutális fellépést. Clark hajthatatlan volt, sőt, a sajtó képviselőinek jelenlétében törte el az egyik demonstráló ujját, aki azt kiabálta felé: „Te ugyanolyan fajgyűlölő vagy, mint Hitler!” Az események megviselték a rendőrfőnök egészségét. Kórházba került, amit így kommentált: „A niggerek miatt kapok szívrohamot!” A demonstrálók eközben a kórház előtt a seriff testi és szellemi javulásáért imádkoztak.

Az események teljesen elmérgesedtek, és amikor az állam többi részéből rendőri erősítés érkezett, elszabadultak az indulatok. A felfordulásban az egyik rendfenntartó agyonlőtt egy fekete fiatalt, aki az anyját védte. Jimmie Jackson halála olaj volt a tűzre.

Harmadik nekifutásra sikerül

A helyi közösség – válaszul – az állam fővárosába, Montgomerybe szervezett felvonulást. A tiltakozás – King tanácsára – hamarosan kiegészült egy új választójogi törvény kikényszerítésének igényével. Az első felvonulás 1965. március 7-én volt. A néhány száz demonstráló menetét Clark és John Cloud polgármester emberei a város szélén lévő hídnál brutálisan feloszlatták. A polgármester így kiáltott a tömegnek: „Parancsolom, hogy oszoljanak, menjenek haza vagy a templomukba! Két percük van.” Ezután a gázálarcot viselő katonák gumibottal, könnygázgránátokkal és lovasrohammal szétverték a felvonulókat. A kivonuló mentőket a hivatalos szervek csak késlekedve engedték a sebesültekhez.

Másnap King bejelentette, hogy csatlakozik a március 9-re tervezett újabb menethez. De Alabama állam bírósága az újabb felvonulást – az első erőszakos jellege miatt – betiltotta. King, aki majd háromezer ember élén állt az újabb felvonuláskor, a város határában hazaküldte a résztvevőket, hangsúlyozva az erőszakmentességet. A tömeg, amelyhez több száz apáca is csatlakozott, tudomásul vette King döntését. A „fordulópont csütörtök”, ahogy később nevezték ezt a napot, King vezetői nagyságát és helyes helyzetértékelést bizonyította. A bíróság néhány héten belül engedélyezte a felvonulást.

Clark sheriff és emberei a sheriffhivatal előtt felsorakozva nézik a polgárjogi menet résztvevőit, Selma, 1965. március 7.

A március 21-én megkezdett menetben már 4 ezer ember követte Kinget. A felvonulók előtt bombakereső rendőri egységek haladtak, a levegőben helikopterek cirkáltak. Beárnyékolta az eseményt, hogy négy szélsőséges fehér férfi agyonlőtte autójában a fehér aktivista Viola Liuzzót. A 44 mérföldes út végén – Montgomery központjában – King az állami közgyűlés épületének lépcsőjéről 25 ezres tömegnek szónokolt. Két évvel korábban ezen a lépcsőn mondta George Wallace kormányzó: „Elkülönítés volt, van, és mindörökké lesz.” King a buszbojkott során elhangzott híres mondattal kezdte beszédét: „A lábam fáradt, de a lelkem szárnyal!” Wallace kormányzó visszautasította a találkozót a demonstrálók küldöttségével.

A polgárjogi mozgalom győzelme

Az új választójogi törvény 1965. augusztus 6-án emelkedett jogerőre. Számos – a polgárjogi aktivisták által kért – módosítást tartalmazott, például egyszerűbbé vált a választói nyilvántartásba vétel. Néhány év alatt a fekete választók száma megsokszorozódott. Mississippiben 5 év alatt 7%-ról 67%-ra nőtt. A déli államok politikai világa egyszer és mindenkorra megváltozott. Jól jellemzi a hangulatot egy akkor nyolcéves kislány, Sheyann Webb visszaemlékezése: „Azt kértem a szüleimtől születésnapomra, hogy vigyenek magukkal szavazni!”

A selma-montgomeryi menet, 1965. március 21-25.

A polgárjogi mozgalom hatása óriási volt, bár egyes fehérek osztották annak a délinek a véleményét, aki így summázta az új törvényeket: „Eddig niggernek hívtam, most meg Mister Néger lesz a neve.” A politikai szabadságjogok elterjedése, a polgári engedetlenség módszere, az erőszakmentesség, a joggyakorláson alapuló politikai kultúra iránti igény, a sokszínűség tisztelete, a tolerancia, a különböző kultúrák egyenlőségének elve mégis az amerikaiak többsége számára elfogadottá és természetessé vált. A vietnami háború ellen tiltakozó diákmozgalom, a hippikultúra, a szexuális forradalom mind táplálkozott a polgárjogi harcok tanulságaiból és eredményeiből.

Annak ellenére, hogy megszaporodottak a gettólázadások – amelyeket már a szegénység és a társadalmi kilátástalanság motivált a hatvanas évek második felében –, és egy rasszista fanatikus 1968-ban lelőtte Martin Luther Kinget Memphisben, a feketék álma, a jogi, gazdasági, társadalmi, kulturális és politikai egyenlőség kivívása soha nem volt olyan közel a megvalósuláshoz. Azok a helyi ügyekben elért sikerek, amelyeket egyszerű kisemberek harcoltak ki rossz törvények és évszázados szokásjog ellenében, előbb országos, majd világpolitikai változásokhoz vezettek.

Fekete-fehér Amerika sorozatunk következő epizódja: A montgomeryi buszbojkott. Megjelenik június 14-én.

Napjaink legjelentősebb eseményeinek „miértjére” mindig a történelemben találjuk a választ. Olvassa a Rubicont kedvezményes előfizetéssel minden hónapban, hogy a múlt ismeretében valóban megértse a jelent!

 

FORRÁS | Názer Ádám: Mérföldkövek. Az amerikai polgárjogi mozgalom főbb állomásai. Megjelent a Rubicon 2008/9. számában.

Következő cikk [6] A washingtoni polgárjogi menet